воскресенье, 29 ноября 2015 г.

Готем-сіті


ГОТЕМ


Готем-сіті (англ. Gotham City) - вигадане місто, в якому відбувається дія історій про Бетмена. Розташований на Східному узбережжі США. Похмурий мегаполіс з гіпертрофованими недоліками. Його прототипами є Чикаго і Нью-Йорк, антиподом - вигадане місто Метрополіс, де живе Супермен. Дане враження тим більше посилюється від того, що в Метрополісі дію зазвичай відбувається вдень, а в Готем-сіті вночі. За фігурально висловом одного з перших авторів Бетмена Денніса О'Ніла, Метрополіс це Нью-Йорк вище 14-ї вулиці, а Готем - Нью-Йорк нижче 14-й вулиці.

У сучасній кіновсесвіту DC Comics прототипом Готем-сіті став Чикаго (з елементами Нью-Йорка), а прототипом Метрополіса - Ванкувер (теж з елементами Нью-Йорка).




Історія


Майбутній мегаполіс був заснований шведським мандрівником в першій половині сімнадцятого століття біля річки Готем, яка і дала назву спочатку форту, а потім і місту. Гіршого місця для закладки поселення не знайти при всьому бажанні. А все тому, що багато тисяч років тому на тому самому місці, де згодом виросте величезне місто, був живцем похований злий чарівник, дух якого і понині витає над Готем.



Бетмен


Бетмен, вивів на чисту воду чимало продажних поліцейських і поклав край закулісного пануванню мафіозних кланів. Хоча спочатку багато хто вважав і самого Темного лицаря Готема злочинним елементом. Але своїми діями він заслужив визнання поліції; символом співпраці супергероя і сил правопорядку стала установка на даху будівлі управління поліції знаменитого «бетсігнала». Нині це один з найбільш впізнаваних символів сучасного Готема - гігантський прожектор, що створює на небі стилізоване зображення кажана. У ночі цей сигнал видно в будь-якій точці Готема, і з його допомогою поліція в особі чесного комісара Гордона закликає на допомогу Бетмена.



Готем - не з тих міст, де хочеться жити або який варто відвідати під час відпустки. Він став збірним образом всього найгіршого, що є в американському суспільстві. Не випадково у фільмі «Бетмен: Початок» колишній наставник Брюса Уейна Ра'c аль Гул каже, що найкращим діянням для цього міста стане його повне знищення. Але поки живий Бетмен - цьому не бувати; надія на відродження Готема не згасне. Адже чим густіше тьма, тим яскравіше сяє світло. Нехай навіть світло цей ховається під личиною Темного лицаря.



Комментариев нет:

Отправить комментарий